АРНОУ ГУЈОНУ НАЈВИШЕ ПРИЗНАЊЕ ВИТЕЗ ФЕСТА: Француском хуманитарцу уручен мач ЗЛАТНИ ВИТЕЗ- СВЕТИ СТЕФАН ДЕСПОТ СРПСКИ

АРНОУ ГУЈОНУ НАЈВИШЕ ПРИЗНАЊЕ ВИТЕЗ ФЕСТА: Француском хуманитарцу уручен мач ЗЛАТНИ ВИТЕЗ- СВЕТИ СТЕФАН ДЕСПОТ СРПСКИ

На празник Покров Пресвете Богородице, одржана је свечана додела признања Витез Феста 2018. и треће уручивање мача ЗЛАТНИ ВИТЕЗ- СВЕТИ СТЕФАН ДЕСПОТ СРПСКИ у великој сали општине Стари град

Свечана манифестација је отворена руском молитвом “Царице маја преблагаја” у извођењу Анастасије Мрђеновић и Песмом о витезу у извођењу најмлађег петогодишњег витеза Краљевског Реда, Луке Бобичића.

Свечана додела признања Витез Фест 2018. почела је благословом Протојереја- ставрофора проф. др Радомира Поповића. У кратком прилогу православне телевизије Храм, гости су били у прилици да виде снимак са првог Бијенала Црквене уметности у Србији који је био приређен у оквиру фестивала витешке културе Витез Феста, а у организацији УЛУС-а и Краљевског Реда Витезова.

Након представљања стручњака руског доктора Темникова, историчара Ане Сковран, публицисту Зорана Николића и научника Драгољуба Антића, који су у току витешке недеље одржали предавања, на сцену су ступили Фенечки бисери и извели песму „Жубор вода жуборила“.

Проф. др Предрагу Ристићу је уручен један од мачева Свети Стефан Деспот Српски након чега се обратио присутнима поделивши у свом говору део свог огромног искуства, своје мудрости, племенитости и знања. Руску песму „Роднаја Сербиа“ отпевао је женски вокални ансамбл Роса.

Млади Витезови Дорћола су озбиљно схватили слоган Витез Феста „Клинци и клинцезе, постаните принчеви и принцезе“ и у одорама средњевековних витезова извели кратку представу.

Као круна свечаног витешког краљевског сабрања, председник управног одбора Краљевског Реда Витезова Хаџи Зоран Душанов Мрђеновић је уручио мач ЗЛАТНИ ВИТЕЗ 2018 француском и српском хуманитарцу Арноу Гујону.

Овај мач је ручни рад ковача Димитрија Ћелића и реплика је једноипоручног мача Светог Деспота
Стефана Лазаревића.

На крају свечане манифестације сви присутни су заједно са музичким саставом Фенечки бисери отпевали још једну химну Србије „Ово је Србија“. Сви присутни су након свечане доделе присуствовали коктелу и тиме је заокружен још један Витез Фест.

Више фотографија можете погледати на: vitezfest.org

Извор: informer.rs