ВИТЕЗ ФЕСТ 2018 – ПРВО БИЈЕНАЛЕ ЦРКВЕНЕ УМЕТНОСТИ

ВИТЕЗ ФЕСТ 2018 – ПРВО БИЈЕНАЛЕ ЦРКВЕНЕ УМЕТНОСТИ

КРАЉЕВСКИ РЕД ВИТЕЗОВА И УЛУС вас у оквиру ВИТЕЗ ФЕСТА 2018 позивају на отварање ПРВОГ БИЈЕНАЛА ЦРКВЕНЕ УМЕТНОСТИ 20. МАРТА у 19 часова у Уметничком павиљону “Цвијета Зузорић”

 

СА БЛАГОСЛОВОМ ПАТРИЈАРХА ИРИНЕЈА

И ПОД ПОКРОВИТЕЉСТВОМ Њ.К.В. КНЕГИЊЕ ЛИНДЕ КАРАЂОРЂЕВИЋ

 

КРАЉЕВСКИ РЕД ВИТЕЗОВА

и

УДРУЖЕЊЕ ЛИКОВНИХ УМЕТНИКА СРБИЈЕ

 

ВАС ПОЗИВАЈУ

 

НА ОТВАРАЊЕ

1. БИЈЕНАЛА ЦРКВЕНЕ УМЕТНОСТИ

Отварање изложбе 20. Марта 2018 у 19:00

у Малој сали, Камерној сцени и Алтернативној сцени Уметничког павиљона  „ЦВИЈЕТА ЗУЗОРИЋ“

Београд, Мали Калемегдан 1

трајање до 1. априла 2018

 

1.Бијенале црквене уметности се организује у оквиру

 

ВИТЕЗ ФЕСТ-а

МУЛТИМЕДИЈАЛНОГ МЕЂУНАРОДНОГ ФЕСТИВАЛА ВИТЕШКЕ КУЛТУРЕ И ТРАДИЦИЈЕ

НА БЕОГРАДСКОЈ ТВРЂАВИ

 

 

Организатор ВИТЕЗ ФЕСТ-а  је  Краљевски Ред Витезова, који делује под покровитељством Њ.К.В. кнегиње Линде Карађорђевић а са благословом патријарха српског Иринеја. ВИТЕЗ ФЕСТ је званична манифестација са подршком Града Београда која се традиционалне и сваке године одржава на хрићанске празнике посвеће деци Лазареву суботу (Врбица) и Цвети.

 

На Управном одбору УЛУС-а донета је одлука да се одржи Бијенале у сарадњи са Краљевским Редом Витезова уз благослов Његове светости Патријарха српског господина Иринеја.

 

Жири 1. БИЈЕНАЛА САВРЕМЕНЕ ЦРКВЕНЕ УМЕТНОСТИ чине:

 

Председник жирија Слободан Кајтез, професор Факултета примењених уметности

Председник Управног одбора УЛУС-а Мирослав Лазовић, професор Факулета примењених уметности

Др Горан Јовић, професор Факултета ликовних уметности

Др Тодор Митровић, професор Академије СПЦ

Проф. Горан Раденковић, теолог

 

Наредних година Бијенале црквене уметности ће имати међународни карактер, односно учествоваће најеминентнији уметници савремене црквене уметности из Русије, Белорусије, Румуније, Бугарске и Грчке.

Текст за каталог 1. БИЈЕНАЛА САВРЕМЕНЕ ЦРКВЕНЕ УМЕТНОСТИ ће написати др Милета Продановић, проректор Универзитета уметности и проф. Факултета ликовних

уметности.  Дизајн каталога ће урадити графички дизајнер Владимир Милановић, проф. Факултета ликовних уметности.

 

Подсећамо такође и да је проф. др Горан Јовић фрескописао крипту Храма Светог Саве. Проф. др Горан Јовић и академик Николај Александрович Мухин су главни уметници који су са својим групама радили на осликавању највећег дела савремене црквене уметности – Храма Светог Саве у Београду.

1. БИЈЕНАЛЕ САВРЕМЕНЕ ЦРКВЕНЕ УМЕТНОСТИ организује се први пут у историји УЛУС-а и Павиљона „Цвијета Зузорић“. Уз Храм светог Саве представља нуклеус савремене црквене уметности у Србији.

На  Бијеналу ће учествовати професори са свих факулета ликовне културе, чланови УЛУС -а и УЛУПУДС-а, као и сви уметници чији радови буду жирирани, а на отварању ће говорити међу представницима институција и  високим гостима,  један од најугледнијих историчара уметности данашњице, др Аника Сковран.

КАТАЛОГ ПРВОГ БИЈЕНАЛА ЦРКВЕНЕ УМЕТНОСТИ

Каталог је сачинио члан Краљевског Реда Витезова , сликар Дејан Манделц, у сарадњи са руководиоцем уметничког сектора ВИТЕЗ ФЕСТ-а, сликара Стефана Вујчића, и УЛУС.