Дух витештва на Калемегдану од 3. до 9. априла

Дух витештва на Калемегдану од 3. до 9. априла

Атмосфера средњег века и времена витезова оживеће на Београдској тврђави од 3. до 9. априла када се одржава Недеља витештва, у оквиру које се, на велики празник деце Врбицу, одржава и витешки спектакл „Витез фест“.

„Витез фест“ је јединствени доживљај који на иновативан начин повезује бајковито време витезова и модерно доба, Београдску тврђаву Деспота Стефана и Камелот Краља Артура, витешке турнире и компјутерске игрице, средњевековне хаљине и високу моду, театар и мултимедијалне инсталације, ковани мач и холограм, Србију и свет.

„Витез фест“ 8. и 9. априла

„Витез фест“ 8. и 9. априла

Заменик градоначелника Адреја Младеновић истакао је да та манифестација постаје симбол Београда и изразио захвалност организаторима на истрајности у намери да историја нашег народа постане ближа данашњим нарастајима.

Додао је да је Београдска тврђава право место за одржавање Недеље витештва.

„У наредним годинама трудићемо се да што више средњовековни дух Београда буде видљивији и да на тај начин наставимо оно што је Деспот Стефан Лазаревић почетком 15. века започео у Београду и оставио у аманет, дарујући му статус престонице“, истакао је Младеновић на конференцији за новинаре.

„Клинци и клинцезе, постаните принчеви и принцезе”

Током „Витез феста” 8. и 9. априла, под слоганом „Клинци и клинцезе, постаните принчеви и принцезе”, Београђани и њихови гости, пре свега они најмлађи, доживеће наредног викенда модерну бајку на Тврђави, где их очекују мултимедијални спектакл, витешки шатори, оружје, оклопи, егзибиције витешких дружина – борбе, мачевање, лукостреличарење, јахање, презентација здраве хране и древних специјалитета из немањићке Србије…

Како је рекао, Деспот Стефан Лазаревић је био симбол витештва, одбране од најезде ка хришћанској Европи, а данас ћемо ту традицију и симболе витештва, достојанства и племенитости имати у главном граду.

„Ова манифестација окупља велики број деце и младим нараштајима преносимо ту поруку“, навео је Младеновић и позвао Београђане да дођу на Калемегдан.

Манифестација се одржава уз подршку Туристичких организација Србије и Београда, чији су представници истакли да је „Витез фест“ бренд Србије који доприноси обогаћивању туристичке понуде и у коју су уткани сви елементи важни за промоцију једне дестинације.

Посетиоци ће моћи да виде и старе народне и витешке занате, попут ковања мачева и прављења лукова, али и да уживају у изложбама сликара, вајара, калиграфа, иконописаца, архитеката, позоришним програмима…

„Витез фесту“ претходи Недеља витештва, од 3. априла, током које ће бити организована предавања, приказивање филмова, али и концерт домаћих и страних звезда на Београдској тврђави, који ће отворити сам фестивал.

Недељу витештва и „Витез фест“ организује Краљевски ред витезова, а очекује се рекордна посета. Улаз је бесплатан.

ИЗВОРИ: ТАНЈУГ, РТС