Зашто жене воле витезове?

Зашто жене воле витезове?

 

Све девојчице су у неком тренутку детињства пожелеле да буду принзеце. Хаљине, круне, балови, двор и краљевско венчање били су саставни део њихових снова. Кад порасту, маштање о великим баловима полако избледи, али жеља за животом принцезе увек остане негде у подсвести. Жеља да буде мажена и вољена, да се осећа сигурно и заштићено од целог света, да живи частан живот и подигне храбру и јаку децу.  За те ствари потребан јој је витез.

зашто жене воле витезове_фото 2

Витезови су мушкарци који су спремни да стану у одбрану правде у сваком тренутку. Бориће се да заштите све добре људе од нечистих ствари које им прете. Понос и достојанство им не дозвољавају да улазе у двобоје са слабијима од себе, нити да понижавају било кога. Витешки кодекси бране им да лажу, обмањују, издају или окаљају добро. Налажу им да живе поштено, да увек буду на страни светлости, и да сваки дан буду хумани и истрајни у борби за бољи свет. Витезови су пример јаког мушкарца у ког сваки дечак треба да израсте.

зашто жене воле витезове_фото 4

У свету искварених вредности где су преовладали егоизам, себичност, екстремни индивидуализам и потпуни недостатак емпатије, витезови су реткост. Постало је нормално да мушкарац најпре гледа себе и свој лични профит и успех, не обраћа пажњу на супругу, не труди се да васпита децу, а помаже другима само из церемонијалних разлога. Породица, народ и отаџбина спали су на дно листе приоритета модерног човека, чак се сматрају застарелим вредностима. А жена не жели себичног мужа који ће штитити само сопствене интересе. Она жели витеза који ће је мачем истине бранити од света и волети је као принцезу.

зашто жене воле витезове_фото 1

У Србији која је настала из мачева и барјака Немањића и Лазаревића, витештво је неопходно. Иако сада има другачији облик – без коња, плаштова и штитова, основни принципи су остали исти. Витезови су људи који ће поносно кренути у сваку битку, којима ће једини циљ бити очување своје породице и народа. Они се не плаше непријатеља чак и када је три пута јачи. Они се не продају ни за какво благо, не издају ни за какве почасти. Спремни су на сваку жртву зарад добра оних које бране, а то никад неће застарити.

зашто жене воле витезове_фото 0

Човек који тежи истини и правди, који у себи има само љубав и част, кога чине доброта и поштење – то је модерни витез. Сваки успех постигао је без варања, лагања и гажења преко других, а свој главни циљ – борбу за светлост – остварује сваког дана на хиљаду начина. Он воли своју принцезу свим својим бићем, спреман је да се одрекне свега због њеног осмеха. Породицу ставља на прво место, јер је важнија од било ког новца или функције. Он поносно и храбро корача својим животним путем који води ка вечној слави, а за руку држи праву жену која га заслужује.

 

Аутор: Миљана Павков