Све спремно за Витез Фест на Калемегдану!

Све спремно за Витез Фест на Калемегдану!

Витез Фест ће и ове године окупити велики број најмлађих становника Београда, али и оних старијих заљубљеника у витештво и традицију, док су организатори за посетиоце припремили богат садржај који ће ове године по први пут обухватити два дана уместо досадашњег једнодневног програма.

Ова витешка манифестација намењена је пре свега деци и родитељима, а одржаће се на Калемегдану 4. и 5. априла, на хришћанске празнике Врбица и Цвети, у склопу обележавања “Дана Београда”, речено је данас на конференција за новинаре.

Конференцију је отворио заменик градоначелника Београда Андреја Младеновић, а међу гостима, били су принц Ђорђе Карађорђевић и музичар Аца Селтик који ће такође бити учесници програма на Витез Фесту.

Сви учесници конференције за новинаре па и сам заменик градоначелника били су одевени у витешке и одоре племкиња. Они су у том руху на прави начин најавили ову културну манифестацију на којој ће бити приређени и уметнички програми, изложбе, радионице и презентације, као и концерти и позоришни програм. Атмосферу су употпунили витезови који су стајали на положајима у сали за конференцији.

“Кроз едукацију, причу и део историје представићемо најмлађима оно што јесу праве вредности, а сигурно је да овај фестивал то нуди. Ја бих да се захвалим Краљевском Реду Витезова који ову манифестацију организује већ неколико година уназад“, рекао је Младеновић и додао: “Мислим да ћемо на тај начин дати још једну од лепих слика нашег града”.

“За нас је Витез Фест већ почео, ми смо се спремили и обукли. Реч је о манифестацији која негује традицију, због чега смо и одлучили да је подржимо“, истакла је Љиљана Черовић испред Туристичке организације Србије.

Члан Привредне коморе Београда Гордана Матијашевић рекла је да је овај фестивал јак разлог да покушамо да помогнемо и окупимо све чланице привредних комора.

“Очекујемо да се на Фесту појаве и стари занати. Привредна комора Београда се нада да ће ово прерасти у сталну манифестацију, као и да ће се то старо време вратити нашим душама“, рекла је Матијашевић.

Представница Јавног предузећа Београдска тврђава Оливера Вучковић навела је да је њихово предузеће препознало значај ове културно-историјске манифестације коју у сарадњи са градским и привредним институцијама организује “Краљевски Ред Витезова”.

“Надамо се да ће Витез Фест прерасти у прави велики турнир. Сви који дођу биће у прилици да сазнају више о историји града и да се одлично забаве“, рекла је Вучковић.

Председник Управног одбора Витез Феста Хаџи Зоран Мрђеновић рекао је да је по угледу на фестивале витешког карактера у целом свету дошао на идеју да и Београд добије нешто слично.

“Велико задовољство ми је и част што представљамо овакав пројекат на коме радимо дуго година пошто ћемо уједно видети резултате наше десетогодишњице рада”, рекао је Мрђеновић.

Он је најавио бројне учеснике програма, отварање у Жикиној Шареници, а потом учешће бројних познатих уметника међу којима су група Легенде, Мадам Пиано, група Ренесанс, Аца Селтик и многи други.

– Принц Ђорђе и његов брат Михајло водиће школу јахања, а у недељу ћемо имати змајаду, где ће деца пуштати змајеве – навео је Мрђеновић неке од активности.

Програм ће бити затворен другог дана увече ватрометом који ће организовати лично принц Ђорђе Карађорђевић, а улаз је бесплатан за све посетиоце ове манифестације.

Извор/Фото: SrbijaDanas.Com