Конференција за штампу – ПЛИВАЊЕ ЗА ЧАСНИ КРСТ НА КРСТОВДАН ПОДНО БЕОГРАДСКЕ ТВРЂАВЕ – ТОС

Конференција за штампу – ПЛИВАЊЕ ЗА ЧАСНИ КРСТ НА КРСТОВДАН ПОДНО БЕОГРАДСКЕ ТВРЂАВЕ – ТОС

Конференција Краљевског Реда Витезова за новинаре је одржана у просторијама Туристичке Организације Србије, Чика Љубина 8,  у петак 17. јануара, са почетком у 12 часова.

 

Тема конференције је била пливање за часни крст које се одржало на Крстовдан 18. јануара подно Београдске Тврђаве – Небојша куле, испред брода SWEET HOUSE у организацији Краљевског Реда Витезова, са подршком Скупштине Града, Војске Србије, МУП-а, ЈП Београдска тврђава, ТОС-а, а са благословом Његове Светости Патријарха Иринеја и под покровитељством Њ.К.В.Кнегиње Линде Карађорђевић.

 

Прошлих година међу пливачима су били млади певач Никола Роквић, принц Ђорђе Карађорђевић и његова супруга принцеза Фелон.

 

– Конференцију је водила члан ПР тима Краљевског Реда Витезова Смиљана Маринковић, а говорили су:

 

Ана Рајлић, координатор за делатност туризма ЈП Београдске тврђаве

Хаџи Зоран Мрђеновић, председник Краљевског Реда Витезова

Услови за пливаче је био да су постили Божићни пост, и да приступе пливању православним духом мере и љубави, а не такмичарски.

Чланови Краљевског Реда Витезова су обновили традицију пливања за Богојављенски крст 1999. године у Београдском језеру. После двадесет година искуства и покровитељства догађаја у главном граду и Србији, кроз сарадњу са епархијама и општинама, Краљевски Ред Витезова организује Пливање за часни крст у знак сећања на крштење Исусово на реци Јордан, које означава и почетак Његове мисије Хришћанске проповеди, прво објављивање Тајне Свете Тројице – Оца, Сина и Светог Духа и прво установљење основних симбола хришћанске вере.

Краљевски Ред Витезова је витешки ред чији су оснивачи Њ.К.В.Кнегиња Линда, принчеви Михајло и Ђорђе Карађорђевић. Краљевски Ред Витезова делује са благословом Његове Светости Патријарха српског Иринеја, развија витештво у култури, уметности, спорту и раду са децом настављајући задатак даљег ширења славјанског хришћанског витештва. Један од познатијих пројекта ове витешке организује је «Витез Фест» који се приређује сваке године на Врбици и Цвети, који окупље цео европски витешки свет на Београдској тврђави.

ПАЖЊА!!!     ЦЕО ДОГАЂАЈ ЈЕ ПРЕНЕСЕН 18.01.2020 УЖИВО (LIVE STREAM) НА  FACEBOOK страни ВИТЕЗ ФЕСТ-а , односно https://www.facebook.com/vitezfest/videos/760241957804161/  ОД 10:00 ДО 12:30!

Погледајте и Спот : најава – Краљевски Ред Витезова Вас позива на Витешко пливање за часни крст – Крстовдан 18.01.2020

Пливање за часни крст – Краљевски Ред Витезова – Крстовдан 2019

https://www.pravda.rs/2019/1/10/vitesko-plivanje-za-krstovdansko-bogojavljenski-krst-mogu-ucestvovati-samo-oni-koji-su-postili-bozicni-post/

Сатница догађаја:

 

  9:30  Света литургија у цркви Ружици (10:45 освећење воде)

11:00: Литија креће према месту пливања код куле Небојша

11:30 Културно уметнички и спортско витешки програм:

             У програму учествују глумац народног позоришта Лепомир Ивковић, Музички састав Фенечки бисери, уметник и писац Маја Недељковић, православно спортско друштво Света Србија, витешка дружина Златна зора,     

             Чувари Христовог гроба, Витезови Краљевског Реда.

12:00 Витешко пливање, потом интервјуи са пливачима и организаторима.

12:30 завршетак прославе.

 

Срдачно,

 

пи ар тим

Краљевског Реда Витезова