КРАЉЕВСКИ РЕД ВИТЕЗОВА ДОДЕЛИО СТЕФАНОВ МАЧ! ”ЗЛАТНИ ВИТЕЗ” АКАДЕМИКУ И КОМПОЗИТОРУ ПРОФ. ДР. АЛЕКСАНДРУ ИВАНОВИЋУ АГЕЕВУ

КРАЉЕВСКИ РЕД ВИТЕЗОВА ДОДЕЛИО СТЕФАНОВ МАЧ! ”ЗЛАТНИ ВИТЕЗ” АКАДЕМИКУ И КОМПОЗИТОРУ ПРОФ. ДР. АЛЕКСАНДРУ ИВАНОВИЋУ АГЕЕВУ

ГОСПОЈИНСКА СВЕЧАНА ДОДЕЛА ПРИЗНАЊА ВИТЕЗ ФЕСТА 2021

и

V УРУЧИВАЊЕ МАЧА

„ЗЛАТНИ ВИТЕЗ – СВЕТИ СТЕФАН ДЕСПОТ СРБСКИ“

Југословенска Кинотека – Национални Архив Србије

  1. септембар 2021. у 17:00

 

ВИДЕО НАЈАВА СВЕЧАНЕ ДОДЕЛЕ ЗЛАТНИ ВИТЕЗ

Са благословом Његове Светости Патријарха српског Порфирија, под покровитељством Њ.К.В. Принцезе Линде Карађорђевић, Краљевски Ред Витезова је ове године приредио 5. по реду доделу мача ,,Златни Витез – Свети Стефан Деспот србски’’ у елитном здању Националног Архива Србије – Југословенској Кинотеци на празник рођења Пресвете Богородице. Програм су водили Миша Ћирић, и Хаџи Зоран Мрђеновић, председник Краљевског  Реда Витезова и директор Витез Фест-а.

На догађају је додељен престижни мач „ЗЛАТНИ ВИТЕЗ – СВЕТИ СТЕФАН ДЕСПОТ СРБСКИ“ научнику, академику и композитору проф. др. Александру Ивановићу Агееву, који је, осим ишто је признат у светским научним круговима, велики музички стваралац чији допринос Србији значи једнако као и подизање свести о значају српске културе у Русији.

Г.Агеев је први савремени композитор у Русији који је писао музику на стиховима великих српских песника, а изводили су је лауреати чувеног музичког конзерваторијума Чајковски.

Осим мачева, сарадницима и пријатељима су додељене повеље Витеза културе и уметности у знак захвалности и подршке за допринос ВИТЕЗ ФЕСТ-у али и осталим активностима Краљевског Реда Витезова .

Повеље су добили бројни медији, градске и државне установе, Југословенска кинотека али и уметници и витешке организације који традиционално  наступају на витешком фестивалу.

Међу добитницима су ТВ Храм и Радио Слово Љубве, САЈ, ЈП Београдска Тврђава, директор ТОС-а Марија Лабовић, Народно Позориште у Београду, Верско добротворно старатељство, предузеће Алма Кватро, Ласта А.Д. Београд, мајстор традиционалног српског веза – Љиљана Коковић, протомајстор Зоран Васиљковић, витезови дружине «Златна зора» – Александар Стевановић и Александар Лалковић, Бошко Ђирковић из «Београдског Синдиката», драмски уметник Горица Поповић, КУД Котуровић, средњевековни ансамбл «Византика», Мати Злата игуманија манастира Тројеручица, најмлађа принцеза ВИТЕЗ ФЕСТ-а – Ксенија Раичевић, витезови из Русије, Белорусије, Пољске, Чешке, и многи други.

Поред доделе признања приређен је и уметнички програм. Ансамбл ,,Византика” је као у славна средњевековна Немањићка времена дочекивао госте у Атријуму Националног Архива Србије. Врхунски програм је настављен у великој сали Југословенске Кинотеке у току гала вечери изведбама уметника, дуета «Крин», појца Миодрага Близанца, савременог «гуслара» Бошка Ћирковића из Београдског Синдиката, КУД-а Котуровић, хора цркве манастира Тројеручице и оплемењен богатим видео репортажама.

Краљевски Ред Витезова сваке године организује у елитним здањима Београда, свечану церемонију уручивања витешких мачева заслужним институцијама и личностима, као и доделу витешких повеља учесницима Витез Фест-а, фестивала витешке културе на београдској тврђави. Сваки пут, главна награда «ЗЛАТНИ ВИТЕЗ, Свети Стефан  Деспот србски» се уручује номинованој светској личности, достојне титуле «Златни Витез».

  1. године је ту титулу први добио светски познати српски тенисер и благотворитељ Новак Ђоковић.

2017.године, извесни холивудски глумац, редитељ, и благотворитељ Стивен Сигал.

  1. мач је уручен француском хуманитарцу – Арно Гујону,  који више од 10 година помаже српски народ на Косову и Метохији великим донацијама.

14.октобра 2019.године, на празнику Покрова Пресвете Богородице, у Палати Србија, је оснивач Краљевског Реда Витезова – Њ.К.В.Принц Карађорђевић, уручио престижни мач председнику Руске Федерације, Г. Владимиру Владимировичу Путину, који се у Србији сматра једним од највећих светских витезова данашњице, чувара опште правде и витештва.

2021.године  је витешки лауреат Александар Иванович Агеев, велики руски научник и стваралац

Мач који се уручује на Свечаној Додели је специјално ручно кован за ту прилику, то је реплика средњевековног једно и по ручног српског мача Светог Деспота Стефана Лазаревића, са изгравираном орнаментиком на оштрици, кожној ручки и фотроли. Тај мач који традиционално уручују оснивачи Краљевског Реда Витезова и чланови Краљевске породице Карађорђевић је најлепша и најозбиљнија историјска реконструкција светски признатог «српског» мача икада рађена у Србији до данас.

У време када су духовне, културне и цивилизацијске вредности у Србији и свету на јако ниском нивоу, овим потезом оплемењујемо, али и образујемо нашу и светску јавност.

ЦВЕТОВИ СЛАВЕ – Концерти у Петрограду и Москви

Краљевски Ред Витезова у сарадњи са Московским Институтом за Економске Стратегије, је имао ту част да организује 2014.године у амбасади Србије у Москви велики концерт посвећен слави српских хероја у 1.светском рату за који је компоновао музику овогодишњи добитник мача ЗЛАТНИ ВИТЕЗ – СВЕТИ СТЕФАН ДЕСПОТ СРБСКИ.

Сала амбасаде Србије је била пуна и сви гости су све време стајали на ногама, у част нашим херојима, и фантастичних музичких извођача.

Још један концерт је потом организован у оквиру још једног пројекта Краљевског Реда Витезова са благословом Патријарха српског Иринеја, а то је био изложба форум „КОСОВО и МЕТОХИЈА ПОД ОКРИЉЕМ АНЂЕЛА“ који је приређен у децембру 2015. године у летњем замку Цара Александра Романов на Јелаген острву у царском Петрограду. То је изложба  која је помогла и била посвећена манастиру Архангелима у Призрену и форум који је окупио саму елиту Русије.

ПР Краљевског Реда Витезова

Андреа Ђорић