КРАЉЕВСКИ РЕД ВИТЕЗОВА – САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

КРАЉЕВСКИ РЕД ВИТЕЗОВА – САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

KРСТОВДАНСКО- БОГОЈАВЉЕНСКО ПЛИВАЊЕ ЗА ЧАСНИ КРСТ 2021.

СВИ ЗА 1 И 1 ЗА СВЕ!

ВИТЕШКО САБРАЊЕ ЗА ВИТЕШКУ СРБИЈУ!  18.01.2021.

Драги слебденици србског витешког духа и наслеђа,

Драга браћо и сестре,  пријатељи,

Управни Одбор Краљевског Реда Витезова најављује да традиционално  Kрстовданско- Богојављенско пливање за часни крст подно Београдсјке тврђаве 2021 који се одвија сваког 18.01, на великом хришћанском празнику Крстовдан, не може да се одвије због ванредног стања у целом свету, које је већ свима познато. .

Међутим, ову ванредну ситуацију треба да прихватимо и искористимо као прилику да се смиримо, окренемо према себи, помолимо се, учинимо нешто креативно и лепо, испунимо светлошћу своју душу и свој живот.

Осим тога, драги пријатељи, дајемо Вам предлог како да ипак испуните свој позив према Богу и узмете благослов Божији који се добија на свето-Крстовданско пливање за часни крст.

Свако од Вас, у кругу породице или блиских пријатеља, а у складу са законом о окупљању, можете одабрати реку или језеро које волите или поред којих живите, и погрузити се кратко на исконски начин, целим телом и главом, три пута за редом, уз изговорене речи, између сваког погружавања «У име оца и Сина и Светога Духа»!

Тако ћете испунити своју духовну и телесну потребу за благословом Господњим, ништа мање него у организованом пливању. Саветујемо Вас да пре погружавања прођете лекарски преглед, а после да се одмах утоплите и попијете топао напитак.

Витез је светлост, радост и нада.

Његов дух нам улива наду да гледамо у будућност са вером.

Желимо Вам срећне празнике Крстовдан и Богојављење, да Вам се срца отворе, а Богом  и љубављу испуне!

Са вером у витешку победу!

БОГ СЕ ЈАВИ +

ВАИСТИНУ СЕ ЈАВИ +

УО КРАЉЕВСКИ РЕД ВИТЕЗОВА и ВИТЕЗ ФЕСТ-а.

Традиционална организација пливања за часни крст по редоследним тачкама:

У суботу 18.јануара Српска Православна Црква прославља  празник Крстовдан, који представља успомену на Исусово крштење на реци Јордан. Кум Господњи је Свети Јован Крститељ, чији празник славимо два дана након Крстовдана, а само један после Богојављења. Такође овај празник слави и прве хришћане који су веру примили на самом почетку хришћанске историје. Христова мисија на земљи започиње отварањем неба након Христовог крштења уз глас Бога Оца који рече да је Исус његов син, коме је у том тренутку Свети Дух слетео на раме у обличју голуба.

У част овим великим хришћанским празницима Краљевски Ред Витезова је већ пет година за редом у подножју Београдске тврђаве организовао “Витешко Крстовданско – Богојављенско пливање за часни крст”, са благословом патријарха српског Иринеја, а под покровитељством Принцезе Линде Карађорђевић, у сарадњи са ЈП Београдском Тврђавом.  Ову традицију је званично обновио први пут после другог светског рата, пре тачно 22.годину са тадашњим саборцима, један од оснивача Краљевског Реда Витезова, председник  Хаџи Зоран Душанов Мрђеновић.

Манифестација увек почиње светом литургијом и освештавањем воде у цркви Ружици,а настављена је литијом од капеле свете Петке на Калемегдану па све до ушћа Саве у Дунав, на месту средњовековне српске луке из времена  Деспота Стефана Лазаревића, својеврсним средиштем Европе. Литија сабира свештенство, витезове ,племкиње, војску, жандармерију, полицију, САЈ, чуваре Христовог гроба, витезове партнере, пливаче за часни крст, народ и све пријатеље Краљевског витешког реда. На челу иду  припадници жандармерије носиоци крста који је освештан у Светој Земљи. За крстом су потом скачу у реку  50 одабраних витешких пливача, на челу са децом и мајкама витешког духа. Крст је симболично од њих увек удаљен 33 метара.

У амфитеатру испод Београдске тврђаве, испред брода домаћина витешког пливања, одигран је културно-уметнички програм. Витез –конферансије најављује  племените учеснике; драмске уметнике,  музичке саставе и вокалне солисте. Осим надарених уметника свим присутним се обраћају свештеници цркве Ружице и Свете Петке, представници ЈП “Београдска Тврђава”, жандармерије, војске, полиције, речне полиције, САЈ-а, и председник Краљевског Реда Витезова.

Када су сви пливачи обавили здравствени преглед и узели благослов, пливање почиње. Док медији спремно стоје на својим местима са публиком и осталим учесницима, Знак “У име Бога, сад! ” означава  почетак витешког пливања, који представља братски, часни и витешки чин,а не надметање, или класично такмичење.

Организација Краљевског Реда Витезова под покровитељством принцезе Линде Карађорђевић, захваљује свима који су омогућили све ове године да овај дан буде посебан,како за учеснике тако и за присутне.

Први следећи велики догађај на коме Вас очекујемо биће “Витез Фест 2021” који ће се одржати на најрадосније дечије празнике Врбицу и Цвети, од 19.до 25.04.2021!

Позивамо Вас да се подсетите претходних витешких пливања на следећим везама:

2020

Пресклипинг: http://kraljevskiredvitezova.org/srpski/krstovdansko-bogojavljensko-plivanje-za-casni-krst-2020-podno-beogradske-tvrdjave-svi-za-1-i-1-za-sve-vitesko-sabranje-za-vitesku-srbiju-18-01-2020/

Видео:             КРАЉЕВСКИ РЕД ВИТЕЗОВА – ВИТЕШКО ПЛИВАЊЕ ЗА ЧАСНИ КРСТ – КРСТОВДАН 18.01.2020 – Краћа верзија

2019

Пресклипинг: http://kraljevskiredvitezova.org/srpski/krstovdansko-bogojavljensko-plivanje-za-casni-krst-2019-svi-za-1-i-1-za-sve-vitesko-delo-za-sabornu-i-vitesku-nemanjicku-srbiju-18-01-2019/

Видео:             Краљевски Ред Витезова – витешко пливање за часни крст – Крстовдан 18.01.2019

2018

Пресклипинг: http://kraljevskiredvitezova.org/srpski/plivanje-za-krst-casni-povratak-u-buducnost-viteske-tradicije-beograda/

Видео:             Пливање за часни крст – Краљевски Ред Витезова – Крстовдан 2018

2017:

Пресклипинг: http://kraljevskiredvitezova.org/srpski/pravoslavna-princeza-iz-skotske-plivala-za-krst-sa-princem-djordjem/

Видео:            ТВ Храм – Витешко пливање Краљевског Реда Витезов за Богојављенски крст 2017

2016:

Пресклипинг: https://www.blic.rs/vesti/beograd/danas-vitesko-plivanje-za-bogojavljenski-krst/j60y5nv

Видео:   Витешко пливање за Богојављенски крст – Крстовдан 2016 – Београдска тврђава