Крстовданско богојављенско пливање за часни крст 2019. – Конференција за новинаре

Крстовданско богојављенско пливање за часни крст 2019. – Конференција за новинаре

  1. јануара 2019. године, првог дана нове године по јулијанском календару одржана је конференција за новинаре и пријатеље пројекта поводом Крстовданско – Богојављенског пливања за часни крст, у просторијама Туристичке организације Србије.

У “Нашу Нову Годину” симболично нас је песмом увела госпођа Анастасија Мрђеновић,члан витешке академије уметности краљевског реда витезова,професор руског језика,теолог и вокални солиста,која је уједно и аутор текста ове песме на руском језику.

Пријатеље принцезе Линде Карађорђевић,представнике медија, партнере и сараднике Краљевског Реда Витезова и Витез Феста, витешки је поздравио Миша Ћирић, који је водио конференцију.

Београд је први пут постао престоница још за време деспота Стефана Лазаревића па сходно томе у име традиције коју негујемо, ову манифестацију обележавамо у подножју београдске тврђаве, споменика победнику, односно места Деспотовог замка.

Манифестација се одржава са благословом патријарха српског Иринеја,под покровитељством принцезе Линде Карађорђевић, у сарадњи са Скупштином Града Београда , ЈП “Београдска тврђаба”, министарствима одбране,унутрашњих послоба и војске републике Србије, жандармеријом, учешћем братства цркве Ружице, спортским православним друштвом “Света Србија”, вокалним солистом Анастасијом Мрђеновић, руским женским вокалним ансамблом “Роса”, музичким саставом “Фенечки бисери” драмским уметником Народног Позоришта Лепомиром Ивковићем, рестораном “Бела Виста” у оквиру кога се одржава пливање, а са медијским покровитељством телевизије “Храм”, “Студија Б” , “Радио ТВ Београд” , “Пинк ТВ”, и многих других.

Краљевска породица основала је Краљевски Ред Витезова у циљу неговања традиционалних витешких вредности и вештина, кроз културу, духовност, уметност, спорт и хуманитарни рад. Најпознатији пројекат Краљевског Реда Витезова је “Витез Фест”  који се одиграва сваке године на празник деце Цвети и Врбицу, на београдској тврђави.

Пријатељима организације и присутним новинарима су се обратиле Љиљана Черовић, шеф одсека за управљање и развој туристичких производа ТОС-а, домаћин ове конференције за штампу, и Марија Мијић, координатор за дeлатност туризма јавног предузећа Београдске Тврђаве, у чијем подножју се одржава манифестација.

Скуп је оплеменио и председник управног одбора, један од оснивача Краљевског Реда Витезова и Витез Феста, господин Хаџи Зоран Душанов Мрђеновић. Он је још 1999. године обновио традицију пливања за часни крст, а свим присутнима је објаснио и приближио идеју овог чина, који не представља никакво такмичење, већ саборност и јединство. Часно, витешки, под чувеном девизом “ Сви за једног,један за све” , учесници  ће заједно пливати, изнети крст и биће даровани за свој витешки чин. Осим што пливањем за Крстовданско – Богојављенски крст славимо заједништво и поштовање једни других, такође и симболизујемо Исусово крштење на реци Јордан.

Ако је јасно да се по јутру дан познаје, онда није ни чудно што смо конференцију затворили уз песму баш како смо и започели ово дружење. Руски женски вокални ансамбл “Роса” поздравио је нас уз тактове божићне народне песме “Добри вечер теби”.

Видимо се 18.01.2019. испод Калемегдана, на месту древног пристаништа средњевековног Београда Деспота Стефана Лазаревића, где се спајају Дунав и Сава, у центру града, Србије и света.

Јована Живковић, Краљевски Ред Витезова