Михаило и Љубица изговорили краљевско “да” уз почасну стражу ”Краљевског Реда Витезова“

Михаило и Љубица изговорили краљевско “да” уз почасну стражу ”Краљевског Реда Витезова“

Принц Михаило Карађорђевић и његова изабраница Љубица Љубисављевић венчали су се у недељу 23. октобра у Цркви Светог Ђорђа, породичној цркви Карађорђевића на Опленцу.

20161023_103050

Краљевско “да” њих двоје су изговорили пред високим свештенством Српске православне цркве и уз присуство праве средњевековне витешке страже. Обред црквеног венчања обавили су Његово Преосвештенство Епископ источноамерички Иринеј, Његово Преосвештенство Епископ врањски Пахомије и протојереј ставрофор Петар Лукић, старешина Саборног храма у Београду.

20161023_124100

Млади пар је пред црквом дочекао црвени тепих, а пред вратима храма и два витеза са барјацима, мачевима, штитовима и дугачким црвеним плаштовима – припадника Краљевског Ред Витезова, чији је један од оснивача управо принц Михаило. Витезови су били почасна стража младом принцу и његовој невести. А од тренутка када их је епископ Иринеј прогласио венчаним, Љубица је понела презиме Карађорђевић и званично постала принцеза.

20161023_120027

Међу сватовима су били Михаилова мајка, Кнегиња Линда и његов старији брат, принц Ђорђе Карађорђевић, у пратњи његове жене Принцезе Фелон Карађорђевић. Присуствовао је и принц Александар Карађорђевић, младожењин брат од стрица и син Краља Петра Другог. Он је дошао са супругом Катарином, те сином Филипом и Катаринином ћерком Алисон Ендруз. Наравно, ова свечаност није протекла без Кнегиње Јелисавете Карађорђевић, кћери принца Павла. Поред родбине и пријатеља, појавили су се и бројни званичници, а дипломатски кор је предводио амбасадор Велике Британије Денис Киф.

20161023_133004

Након обављеног венчања, епископ Иринеј је узео један цвет из бидермајера принцезе Љубице и одао почаст преминулом оцу младожење, Принцу Томиславу Карађорђевићу, положивши цвет на његов гроб. Томислав је био млађи брат Краља Петра Другог Карађорђевића, а у српском народу је на заласку живота важио за најомиљенијег Карађорђевића. Након абдикације старијег брата Петра 1945. године, круна је према уставу тадашње Краљевине Југославије требало да припадне Томиславу, а потом и његовој лози. Наиме, Петар Други у том тренутку није имао мушке потомке па је престолонаследник могао да буде само његов млађи брат. Међутим, власт су револуционарним путем преотели комунисти.

20161023_115757

Супруга Принца Томислава Кнегиња Линда, и синови, принчеви Ђорђе и Михаило, оснивачи су и покровитељи Краљевског Реда Витезова чији су припадници увеличали ову свечаност.

20161023_103341

Краљевски Ред Витезова рaзвиja витeштвo у култури, умeтнoсти, спoрту и рaду сa дeцoм. Члaнoви Крaљeвскoг Рeдa Витeзoвa су нajуглeдниjи умeтници, aкaдeмици, спoртисти, jaвнe личнoсти. Крaљeвски Рeд Витeзoвa тeснo сaрaђуje сa дoмaћим и стрaним културним и умeтничким oргaнизaциjaмa, држaвним институциjaмa, Крaљeвским пoрoдицaмa ширoм свeтa. Пројекат Краљевског Реда Витезова са најдужом тредицијом је ВИТЕЗ ФЕСТ на Београдској Тврђави. Eтикa и естeтикa су кључни циљeви кojимa тeжи Пoкрoвитeљ Крaљeвскoг Рeдa Витeзoвa Кнeгињa Линдa Кaрaђoрђeвић и сви њeни бирaни сaрaдници.

20161023_134700