На учешће на Бијенале савремене црквене уметности у Србији позвани мајстори из Белорусије, Русије и других земаља

На учешће на Бијенале савремене црквене уметности у Србији позвани мајстори из Белорусије, Русије и других земаља

ТВ канал Руске православне цркве СОЈУЗ  је 12. октобра 2018. године представио јавности Прво Бијенале савремене црквене уметности, које је одржано у Уметничком павиљону „Цвијета Зузорић“ од 20. марта до 1. априла 2018. године. Организатор изложбе је Удружење ликовних уметника Србије у сарадњи са Краљевским Редом Витезова.

Тежња да се систематизује и представи јавности црквена уметност у Србији поникла је у уметничком програму Витез феста – фестивала витешке културе и традиције  у Београду, који организује Краљевски Ред Витезова.

Прво Бијенале савремене црквене уметности је одржано са благословом Његове светости Патријарха српског Иринеја и под покровитељством Њ.К.В.  Кнегиње Линде Карађорђевић, која је покровитељ Краљевског Реда Витезова.

Бијенале је реализовано уз помоћ Министарства за културу Србије и Секретаријата за културу Града Београда. Текст за каталог је написао ректор Универзитета уметности у Београду др Милета Продановић.

Стручни жири изложбе чинили су професори Факултета ликовних уметности, Факултета примењених уметности, Академије СПЦ и Богословије. На конкурс се пријавило око 150 српских уметника и пристигло је око 300 икона.

Примећено је да су аутори половине жирираних радова на конкурсу – завршили студије Академије СПЦ, те је ова институција Српске православне цркве имала част да угости ТВ СОЈУЗ.

Др Тодор Митровић, професор иконописа на Академији СПЦ, дао је у име жирија изјаву за ТВ СОЈУЗ. Проф. др Тодор Митровић је најавио Друго Бијенале савремене црквене уметности 2020. године, које ће бити међународног карактера. Тим поводом, проф. Тодор Митровић је позвао све црквене уметнике из Русије, Белорусије и шире да конкуришу на Другом Бијеналу. Током 25 година постојања, Академија СПЦ  je показала да је прави расадник нових, талентованих и образованих кадрова црквених уметника који активно стварају у Србији и православном свету. Као таква институција, Академија СПЦ је незаобилазна у савременој српској култури. Рад уметника Академије СПЦ је примећен и изузетно вреднован у православном свету, а Србија данас постаје жижа интересовања црквених уметника из целог православног света.

Значај овог Бијенала није само што је оно прво у готово стогодишњој историји реномираног Уметничког павиљона „Цвијета Зузорић“, него је показало и да је црквена уметност признати део савремене уметности, као и васељенски значај Иконе у православном свету.

Стефан Вујчић

координатор ум. програма Витез феста

Управни одбор Краљевског Реда Витезова

Извор: www.spc.rs