Од Свете Тајне до рекомпозиције – Др Предраг Ристић, архитекта – Витез Фест, Стари Двор – среда 8 јун 2016

Од Свете Тајне до рекомпозиције – Др Предраг Ристић, архитекта – Витез Фест, Стари Двор – среда 8 јун 2016

Стари Двор среда 8 јун 2016.

Пригодом додељивањa златног мача  Новаку Ђоковићу, изведена  је витешка демострација мачевима и концем.

Свој одржани говор по сећању записао Аутор:

Витез Др Предраг Ристић, архитекта.

Фото: прицеза Ксенија Булатовић, архитекта.

Од Свете Тајне до рекомпозиције.

Стари двор 1

Да ли знате које је српско највеће дело?

Американци када су бомбардовали Немачку и сравнили до земље знали да је највеће немачко дело Келнска катедрала  и њиховом пажњом она је остала неоштећена.

Турци, освајачи, су такође знали које је највеће српско дело тј Свете Арханђеле, Чудо свог времена које су својим „художеством“ далеко намашивале Високе Дечане и баш зато су га срушили до темеља и од њеног дивног оскрнављеног мрамора зазидали Џамију!

Мач не служи само борбу, јер када витез победи он забоде мач у земљу, и тиме означава освојено тло.

Када је Аустријско царство хтело у свом безобзирном продору на исток да збрише српско царство, онда је витез од Лоћенберга (Freiherr Sarkotic von Lovcen племенити Стјепан барон  Саркотић фон Лофћенберг, освајач Ловћена, витез и рушитељ (изворне) капеле Светог Петра Цетињског) порушио капелу на Лоћену и на њеном месту намерио да подигне 16 метара високу скулптуру „Генија“ са забоденим мачем да означи аутријски Гиблар над јадранском пучином. Конкурс за за скулптуру добио је Марко Рашица* (који разлупао чамце веслачког клуба Цар Душан у Дубровнику) из Херцег Новог и његова скулптура се још налази негде у Бечу. Нажалост, када смо победили Аустријанце победничка идеја тог Мача који се сада забада у двор деспота Стефана у ослобођеном тлу које преко Саве и Дунава пуца погледом над панонском пучином (ослобођену Војводину).

кула Небојша укрштње комца

У овом истом двору деспота Стефана одиграла се једна друга племенитија игра, то није била игра крвавог мача већ златног мача и пет витеова си одиграли Свету Тајну размеравања четири  угаона камена Светих Арханђела, прво код куле Небојше и затим у Старом двору.

запад исток

Љубомир Стојановић још у претпрошлом веку у древним повељама прочитао је пет имена мајстора Светих Арханђела. За почетак пошто нам је порушено наше највеће српско дело остало нам је да знамо и запамтимо бар ових пет имена наших витезова: Петроша, Срдана, Војислава, Носа и Војихне,  са златним мачевима а не оних са крвавим као што су Марко и Иван.

5 Харпедонапта

Помислимо, зашто баш пет. У чему је та тајна. Тајна је у томе што је то није обична, већ Света Тајна размеравања темеља стара 20.000 година не само у Срба већ у свим народима света, зато што се није само учила од човека до човека већ зато што силази одозгоре од Бога, зато што је то најпростији начин и не може да постоји неки други још простији.

Љуба Поповић потпис да је готово

И градитељство има своју Свету Тајну мајстора царицу градње, мајсторицу, у коју се несумња већ слепо верује од чега мора да почне свака градња. Слично, или боље речи исто као што геометрија и математика имају своје право на недоказиве аксиоме на којима граде своје формуле од које почиње свака наука тако и архитектура и има своје право на Свету Тајну.

разапети конци и узорак пода

Проблем је у томе што у посткомунистичко време наша јавност се још није исчупала од оне партијске заклетве „ракршћавање“ са религијом, па се свака тајна сврстава одмах у шарлатанство а обновити неко трајно величанствено дело на основу Свете Тајне је по њима историјски фалсификат. У овом тренутку када се боримо за елементарни опстанак међу народима, сматрамо да не можемо победити злочин, био он геноцид против наших живота, или још више против нашег дела и духа.

Геноцид никада не застарева, зато нам је дозвољено да се превазиђе појам да је једина призната научна метода у обнови порушене архитектуре уопште анастилоза и да без икакве двојбе прихватимо методу РЕКОМПОЗИЦИЈЕ која за сада стидљиво продире код нас ту и тамо. Међутим, университет у Принстону је признаје али  нам супротно диригује како смемо да обнављамо Арханђеле. Једино што тражимо је да оно што је објављено у њиховој капиталној публикацији (Robert Ousterhout, Master Builders of Byzantium 1999.) и што се се сматра за научно у њиховој кући буде слободно да се примени код нас.

Бугари обнављају своју величансвену Плиску, такђе срушену и расутену дао темеља, али јавно овјављују да користе само методу анастилозе иако је јасно да поступају по методи рекомциције.

Плиска модел

Плиска рекомпозиција

То значи да ћемо и ми за њима моћи да рекомпонујемо Свете Арханђеле прво тамо где можемо, а то је на нашој слободној територији на највећем српском стратишту на Доњој Градини, јер се храмови Васкрсења подижу на гробовима, а кад се испуни време и на самим темељима у Призрену.

Поговор

Данас се сматра да је „Медијала“ једина наша аутентична савремена сликарска група. Најистакнутији сликари мислиоци у тој групи су можда покојни Леонид Шейка 1932-1970  и Љуба Поповић, који су на својим сликама уписивали и знак Лептира исто као што су стари мастори уписивали своје лептирове на надвратницима или испод стопа темеља.

Ш лептир флаша

Питање када ће бити могуће да се обнови наше највеће уметничко архитектонско достигнуће је дубинско, јер су га постављали не само Његош већ и Јован Дучић који је вапио за Арханђелима и спевао у песми „Манастир“ пророчку жељу:

„Кад се из Цариграда врати Цар смели,

И тешки мач спусти у подножје Христа“.

Стари двор 2