Покровска свечана додела признања ВИТЕЗ ФЕСТ 2017 и 2.уручивање витешког мача «ЗЛАТНИ ВИТЕЗ 2017 – Свети Стефан Деспот српски»

Покровска свечана додела признања ВИТЕЗ ФЕСТ 2017 и 2.уручивање витешког мача «ЗЛАТНИ ВИТЕЗ 2017 – Свети Стефан Деспот српски»

Краљевски Ред Витезова је и ове године организовао свечаност поводом уручења симболичних мачева и повеља учесницима Витез феста 2017. Овај догађај је одржан на Старом двору, на једном од највећих православних празника – Покров Пресвете Богородице, древној слави Београда, у суботу 14. Октобра. На гала догађају је сумиран последњи Витез фест и представљени су речју и сликом најважнији и најлепши детаљи који су обележили сам фестивал. Витешки мач и титула “Златни витез – Деспот Стефан 2017” припали су познатом холивудском глумцу Стивену Сигалу. Добитници осталих витешких мачева “Свети Деспот Стефан Српски” за 2017. годину су српска Патријаршија – Патријарх Иринеј, који је постао витез православља, затим град Београд,“Телеком Србија” и компанија “БК Група”.

01 đíđ-đÁĐéđŞ đöđÁĐüđ¬đżĐé đíĐéđÁĐäđ-đŻ

У име добитника Стивена Сигала мач је преузео продуцент Симон Де Карић.

– Стивену је страшно жао што данас није са нама и што не може да ужива у овом предивном догађају, јер је тренутно на снимању филма на Тајланду. Поручио је да ће првом приликом доћи у Србију да се захвали Краљевском Реду Витезова и Краљевској породици за признање које му је додељено – истакао је Де Карић.

13...đŞ Đçđ-ĐüđŻđŞ đ¦ĐÇĐüĐé

Мач који је уручен на свечаној додели ручно је кован за ту прилику. То је реплика средњовековног српског једно и по ручног мача Светог Деспота Стефана Лазаревића, са угравираном орнаментиком на оштрици, ручки и кожној футроли, дело нашег ковача Жељка Пантића.

04 đ-đŞĐéđÁĐłđ¦đŞ đ-đ-ĐçđÁđ-đŞ đĚđ- đ-đŞĐéđÁĐłđ¦Đâ đżđ-đ-đ-đÁđĚĐâ...

Мач додељен Његовој светости Патријарху Иринеју примио је протојереј-ставрофор Бранко Топаловић, намесник Београдски.

10 a 1 đŞđĚđ-Đüđ¬đ-đŻđŞđ¦ đ¬đ-ĐéĐÇđŞĐśđ-ĐÇĐůđ- ĐüĐÇđ¬Đüđ¦đżđ-

Високо признање у име БК Групе и њеног оснивача Богољуба Карића примила је Миланка Карић нагласивши да је за БК Групу и њеног супруга ово изузетна част.

“Волим нашу традицију и дивим се златном добу када је владао Деспот Стефан Лазаревић. Тада се радило на развоју српске духовности, уметности и културе. Лично, волим традицију српског средњег века и данашњи дан ми је предиван! Жао ми је што мој супруг није са нама данас, јер је ово велико част за њега. Лепо је кад неко препозна ваш рад и када вас награди  једном оваквом повељом и признањем”, нагласила је Миланка Карић.

21 đÜđżĐüđżđ-đ¦đ- đ+đÁđ-đżĐśđ¦đ-, đżĐüđŻđŞđ-đ-Đç đĹđÜ đĄđżđŻđ+đ-ĐćđŞĐśđÁ đŞ ĐâđŻđŞđ-đÁĐÇđĚđŞĐéđÁĐéđ-

Добитници свечаних повеља су и државне институције – Министарство одбране Републике Србије, Секретаријат за привреду, Секретаријат за образовање и дечију заштиту и Беоком сервис.

У оквиру културно-уметничког програма, који је пропратио овогодишњу доделу награда и признања, учествовали су и бројни умјетници, а част да започне свечани програм припала је Снежани Бабић, која је у то име извела једну од најлепших српских духовних песама “Маријо славна” у клавирској пратњи Драгане Бокан. На бини су се нашли и Србски православни појци – а капела састав, вокални солиста Анастасија Мрђеновић, драмски уметник Лепомир Ивковић, дечији хор “Нађи своју звезду”, оперска дива Тања Андријић, женски руски вокални ансамбл Роса, група Благодар, Матеја Бокан, а програм је својим наступом затворио октет ИСОН.

27 đ¬đżĐÇđżđ+đŞĐçđŻđŞ đ-đŻĐüđ-đ-đ-đ¬ đĹđ¬đ-đ-đżđ+đ-ĐÇ

Током програма направљен је осврт на сва удружења и клубове, како домаће тако  и стране, који су ове године упоптунили Витез фест, а одабраним сликама на слајдовима и видео прилозима, приказана је сва лепота и значај овог фестивала.

Сви присутни добили су по примерак богатог комплета ДВД-а са овогодишњег Витез феста у издању ПГП РТС-а, који је такође подржала Компанија Телеком Србија.

18...Đüđ-đżĐśĐâ đĚđ-đÁđĚđ+Đâ

Посебна пажња посвећена је краткој презентацији новоотворене странице ВИТЕЗ ФЕСТ ПРОДАВНИЦА, у оквиру званичног веб сајта Витез феста – Витез фест.орг. На овој страници се налазе производи традиционалне уметности – вез, мозаик, иконе, средњевековни накит, витешки штитови за децу, мачеви и одећа.

04 c đ+đ-đżĐÇĐüđ¦đŞ Đüđ¬đŞđ¦đ-ĐÇ đŞđ¦đżđŻđżđ¬đŞĐüđ-Đć

Након програмског дела уследио је коктел где су додељене повеље “Витез фест 2017” истакнутим спонзорима, покровитељима, медијима, волонтерима, уметницима и витешким удружењима, који су учествовали на том фестивалу. Тада су сви могли да пробају пиво «Принц» из пиваре коју је основао покровитељ Краљевског Реда Витезова, Принц Ђорђе Карађорђевић са својим партнером “Божић и синови“. Пријатељ коктела је била вода «Акуа Гала», а пријатељ свечане доделе је била и компанија БК Група.

28 đčđŞđ-đ-ĐÇđ- đčĐÇđŞđŻĐćđ- đéđżĐÇĐĺđ-

Београд је ове године по четврти пут био домаћин Витез феста, 8. и 9. априла на Београдској тврђави, окупио је 1.500 учесника и привукао више од 70.000 посетилаца.

06 đ¬ĐâđŻđ- Đüđ-đ¬đ-

Жеља организатора је да овај међународни фестивал представи Београд и Србију као земљу витезова и прерасте у светски догађај, који ће окупити много више страних учесника и постати саборно место свих витезова света.

03đ-ĐâđĚđŞĐçđ¦đŞ ĐüĐÇđÁđ+ĐÜđÁđ-đÁđ¦đżđ-đŻđŞ đ+đżĐçđÁđ¦...dodela-maceva-foto-vitez-fest-nadja-pavlovic

Видимо се на Витез Фест 2018, који ће се одржати 31. марта и 1. априла наредне године.

14 a ĐÇĐâĐüđ¦đ- Đüđ¦đ-đĚđ¦đ-

 

Преносимо Вам видео прилоге:

Мач Свети Стефан Деспот српски додељен БК Групи на Покровској свечаној додели Златни Витез 2017  – репортажа БК ТВ: https://www.youtube.com/watch?v=zllhYSyNJIQ

 

Витешка повеља додељена Снежани Бабић на Покровској свечаној додели Златни Витез 2017 – репортажа ТВ ПИНК – екслузив :  https://www.youtube.com/watch?time_continue=5&v=irp__T2pxTo

 

Преносимо Вам аудио прилог:

Тонски запис обраћања Њ.К.В.Принца Ђорђа Карађорђевића, покровитеља и оснивача Краљевског Реда Витезова, гостима и награђеним личностима поводом Покровске свечане доделе признања Витез Фест-а и уручивања мача ЗЛАТНИ ВИТЕЗ – Св.Стефан Деспот српски:      

 

За пи – ар тим Краљевског Реда Витезова: Јелена Ћирић и Катарина Сремчевић

За фотографски тим Краљевског Реда Витезова: Немања Козлина и Нађа Павловић