Почиње Недеља Витештва у Београду

Почиње Недеља Витештва у Београду

Традиционална манифестација Краљевског реда витезова, Витез Фест, одрзаће се на Калемегдану 8. и 9. априла, на хришћанске празнике Врбицу и Цвети. О „Недељи витештва”, која претходи самом фесту, као и другим занимљивостима у вези са фестивалом, говорили су главни организатори и њихови гости на конференцији одржаној Скупштини града Београда.

Недеља витештва се организује по први пут ове године. Почиње 03.04. са предавањима најеминентнијих археолога, архитеката, историчара и стручњака средњевековне историје која ће се одржавати у павиљону „Цвијета Зузорић”. Као део програма, у крипти Храма Светог Саве биће одржана премијера филма “Чувари крста Св.Јована владимира” у уторак 04.04. у 19 часова, док је у Југословенској кинотице у четвртак планирана пројекција филма “Храбро срце”.

nedelja v 4

Посебно изненађење које су организатори припремили јесте Гала концерт отварања Витез феста на празник Благовести 07.04. у 20 часпова,  са великим краљевским ватрометом који ће приредити Њ.К.В.Принц Ђорђе Карађорђевић. “ На концерту ће учествовати најугледније домаће звезде Бора Ђорђевић и Рибља Чорба, Ивана Јордан, Јован Маљоковић, група Бибер, Тања Андрејић, ансамбл Ренесанс, Снежана Бабић, као и специјални гост из Русије, Егор Стеринигов. Исте вечери предвиђено је и представљање Витешких удружења из Србије и иностранства.” истакла је ПР директор Витез Феста и члан организационог Одбора Краљевског реда витезова Ивана Борић.

Заменик градоначелника Београда, Андреја Младеновић истакао је важност очувања традиције и културног наслеђа. „У годинама које су пред нама трудићемо се да оживимо средњевековни дух Београда и да на тај начин довршимо све што је започео деспот Стефан Лазаревић, који је Београду дао статус престонице и започео прву озбиљнију промоцију нашег града”, изјавио је Младеновић и додао да позива све родитеље да дођу са децом. „Ово је породична манифестација и сигуран сам да ће уживати у програму, који ће се одржати следећег викенда на београдској Тврђави.”

Konf 2 с

Фото: Саша Пејашиновић

Своје задовољство у вези са напретком и развојем Витез Феста, са присутним медијима, поделила је и директорка Туристичке организације Србије Љиљана Черовић: ,,Манифестације су бренд и туристички пројекат Србије, посебно оне које су интересантне, поучне, аутентичне и посвећене историји и култури, попут Витез Феста.”

У име ЈП ,,Београдска тврђава“, Оливера Вучковић позвала је Београђане да и ове године дођу и уживају у гостопримству. „Ова манифестација је за Београдску тврђаву посебно значајна, зато што на један специфичан нацин спаја прошлост, садашњост и будућност .”

Весна Нађ, из Туристичке организације Београда, закључила је да Витез Фест поприма карактеристике једног озбиљног фестивала из године у годину: „У нашем граду се одржава велики број културних, гастрономских и фолклорних манифестација, али је Витез Фест нешто посебно, о чему сведочи велики број страних гостију.”

Аутор Витез Феста и председник Краљевског реда витезова, Хаџи Зоран Мрђеновић”  са поносом је рекао да ће Београдска тврђава и ове године бити претворена у истиниту бајку. Враћамо се у историју, да би погледали наше чувене претке и кренули напред – да будемо оно што заиста јесмо. Београд витешки град, а Србија витешка земља.”
konf 3 с

Фото: Саша Пејашиновић

Више информација о програм Недеље витештва на сајту Витез феста:  www.vitezfest.org и

ФБ страници:  https://www.facebook.com/vitezfest