ПРИЗОР КОЈИ ЈЕ ОДУШЕВИО МАЛИШАНЕ: Витезови прошетали центром Београда

ПРИЗОР КОЈИ ЈЕ ОДУШЕВИО МАЛИШАНЕ: Витезови прошетали центром Београда

БЕОГРАД – Међународни фестивал витешке културе “Витез фест 2018” одржава се 31. марта и 1. априла на Београдској тврђави.

ФОТО: ТАЊУГ/ДРАГАН КУЈУНЏИЋ

Данашња поворка кренула је Кнез Михаиловом улицом до Горњег града Београдске тврђаве, тачније код Деспотове Куле где је званично почео културно-уметнички програм.

ФОТО: ТАЊУГ/ДРАГАН КУЈУНЏИЋ

На овогодишњем фесту очекује се више од 2.000 учесника из Србије и света, што је рекорд, према речима организатора.

Заменик градоначелника Београда Андреја Младеновић поручио је на отварању да данас можемо да видимо како је Београд изгледао почетком 15. века када га је деспот Стефан Лазаревић поставио за престоницу и уједно захвалио свима који су данас довели децу на Калемегдан јер, како је рекао, имају шта да науче о својим славним прецима.

Младеновић је присутне поздравио у име града Београда и пожелео им срећну Лазареву суботу, као и предстојећи празник – Цвете, саопштио је Секретаријат за инфомирање града.

“Данас отварамо ову дивну манифестацију 15. пут и обогаћујемо калемегданску тврђаву витезовма, дамама и свим оним што је красило Београд почетком 15. века, када је деспот Стефан Лазаревић поставио наш град за престоницу Срба и Србије.

ФОТО: ТАЊУГ/ДРАГАН КУЈУНЏИЋ

Калемегдан је у том периоду био место на којем су се окупљали европски витезови највишег реда. Деспот Стефан Лазаревић је био предводник витешког реда Змаја и један од најважнијих и најперспективнијих витезова тог доба”, рекао је Младеновић.

Он је изразио наду да ћемо се током два дана трајања манифестације бар мало вратити у славне дане српске прошлости.

” Српски народ може да се поноси својом прошлошћу и надам се да ћемо нашу децу научити херојској историји. На тај начин ћемо их научити правим вредностима и због тога дугујемо захвалност Краљевском реду витезова, који нас 15 година окупља на овај начин. Ова манифестација је сјајан показатељ наше традиције и наших корена. Желим да захвалим Београђанима, јер доводе децу да уче о нашој славној прошлости. Наша деца би требало да буду поносна на своје претке који су носили име српства и витештва током претходних векова”, закључио је заменик градоначелника Београда.

Витез фест, манифестација коју организује Краљевски ред витезова, сваке године се организује на велики празник деце – Врбицу (Лазареву суботу) и Цвети. Пошто су празници посвећени деци, акценат целокупног фестивала управо је на најмлађима и њиховом образовању о средњовековној историји и културном наслеђу Србије.

ФОТО: ТАЊУГ/ДРАГАН КУЈУНЏИЋ

Витез фесту претходи “недеља витештва”, од 26. до 30. марта, у оквиру које посетиоце очекују предавања најеминентнијих стручњака, приказивање филмова, као и концерт на Београдској тврђави.

(Извор: Курир.рс/Фото: Тањуг, Драган Кујунџић)