СПЕКТАКУЛАРНИ ВИТЕЗ ФЕСТ ОБАРА РЕКОРДЕ: Већ првог дана фестивала више од 50.000 посетилаца уживало у витешкој бајци на Београдској тврђави!

СПЕКТАКУЛАРНИ ВИТЕЗ ФЕСТ ОБАРА РЕКОРДЕ: Већ првог дана фестивала више од 50.000 посетилаца уживало у витешкој бајци на Београдској тврђави!

Традиционално и ове годне, на Врбицу и Цвети по петнаести по реду, одржан је фестивал витешке културе, а пети пут под именом Витез фест, у организацији Краљевског реда витезова

Витезови и племкиње поново су вратили посетиоце у прошла узвишена времена и подсетили на аутентичан начин како је то било у времену Деспота Стефана Лазаревића када је васпоставио Београд за своју престоницу у 15. веку.

У срцу града, у центру Европе, бајка живи, а доказ су сви они који су се окупили са јединим циљем да шире витешку културу и традицију.

Величанствен догађај, отворен је спектакуларним концертом у посебном амбијенту, у барутани Београдске тврђаве. Древни мистични интеријер је употпунио доживљај ове свечаности отварања овогодишњег фестивала.

Звуцима групе Ренесанс, џез бенда Јоавана Маљоковића, драмског уметника Ивана Вучковића, оперски солистом Тањом Андријић, вокалног анасмбла Роса и многих других, свечаност је надахнула присутне и Витез Фест је званично отворен.

Први фестивалски дан отпочео је спектакуларним дефилеом овогодишњих учесника од трга Кнеза Михаила до платоа на Беогрдској тврђави. Витез фест расте из године у годину, зато овогодишњих излагача својих радова и осталих уметнина било је преко 50. На главној бини смењивало се више од хиљаду учесника представљајући културно-уметничке тачке.

Након свечаног дефилеа, посетиоцима фестивала обратио се заменик градоначелника Београда Андрија Младеновић, аутор фестивала Хаџи Зоран Душанов Мрђеновић и представница ЈП Београдска тврђава Марија Мијић.

Пожелели су добродошлицу свим посетиоцима фестивала и истакли његову важност како за град, тако и да је ово идеална презентација нашег главног града и државе страним туристима којих је из године у годину све више и више у нашој престоници.

Тако је на свечаности Зоран Мрђеновић представио витешка удружења из Пољске, Белгије, Русије, Белорусије, Републике српске, Мађарске, Црне Горе, и региона, соколаре, стреличаре, уметнике старих заната и црквене уметности, као и „савремене витезове“ а то су војна полиција, САЈ, жандармерија Србије.

Posted by Lola Djordjevic on Субота, 31. март 2018.

Богат програм пружио је сјајну прилику да се малишани забаве и нађу себи најзанимљивији сектор. Првог дана организован је турнир витезова. Вешто су показали своје вештине мачевања и борења. Публика није крила овације, осмеси су говорили више од хиљаду речи.


Зато, витезови су се потрудили да направе праву витешку борбу и атмосфера је била баш као на турнирима из времена Деспота Стефана.

Припадници Петог батаљона војне полиције Србије показали су своје врхунске увежбане борилачке вештине и одушевили публику дисциплином, храброшћу, а посебну пажњу, привукла је једина дама у батаљону!

На радост малишана али и осталих посетилаца Витез Феста, гости из целе Европе донели су опрему аутентичну за витезове земаља које су представљали. Видно расположени и пријатно изненађени интересовањем публике, радо су се фотографисали и причали о витешкој култури и дружини којој припадају.


Пролећни дан и више од 50 000 посетилаца, учинили су да Београдска тврђава, на изненађење и организатора Витез Фест-а, опет превазиђе очекивања посећености првог фестивалског дана.

Организатор фестивала Хаџи Зоран Мрђеновић, ово објашњава тиме што овај фестивал шири љубав на витешки начин и наглашава да једино када се љубав дели, она се не одузима, већ множи. Зато су управо сва та деца, бројни туристи, гости, инспирација да овај фестивал из године у годину буде све бољи и бољи.

(Извор: Информер.рс/Фото: КРВ)