Човек који научи да се уздржава постаје срећан – предавање са Витез Феста

Човек који научи да се уздржава постаје срећан – предавање са Витез Феста

На Витез Фесту 2016. одржано је предавање на тему ”Средњовековна исхрана у време Немањића”. Госпођа Снежана Јандрлић, која се бави макробиотиком и вегетеријанством, истраживала је храну средњовековне Србије и представила је посетиоцима.

”Потпуно сам сигурна да су имали много већу памет и осећај за оно што нам је Бог дао у сваком тренутку, а то је да живимо у сагласју са природом.”, изјавила је госпођа Јандрлић. Нагласила је да је важно конзумирати намирнице које су нам дате у сваком годишњем добу и не преједати се. Наши преци су јели два пута дневно и нису конзумирали алкохол у претераним количинама као што је данас чест случај, на шта по мишљењу нашег предавача треба сви да се угледамо.

”Све то што су радили некако је имало смисла, то је био тежачки живот за оне који су били сељаци, који су морали да раде на њиви јер су углавном радиле руке, док су они који су били цареви и живели на царском двору били мало повлашћенији. Мада, и њихова трпеза је исто подразумевала 2/3 године пост и 1/3 мрс. Од животиња су  наши преци гајили овце, козе, аутохтоно говече уместо огромне краве која даје 30-40 литара млека, као и дивљач и речну рибу. Поврће је било јако оскудно, нису много о томе знали а и то што су имали је било доста – дивље поврће и такозвано зеље, тј. купуси и такозвало љуто зеље, црни и бели лук који су они конзумирали на разне начине, некад у виду салата а некада у виду јела. Користиле су се и дивље гљиве. Оно што је јако интересантно, они су још у оно доба знали да је вргањ јестив, правио се гулаш од вргања, па се и дан данас сматра да је вргањ број један у свету печурака.” објаснила је Снежана.

”Шта рећи? Рећи само то да би човек, ако би само мало ослушнуо прошлост, могао да ухвати нит здраве хране. Значи ово што се данас прича – интегралне житарице, махунарке, органска храна, све су то они имали у оно време. Хранили су се кашама. Ништа се није злоупотребљавало, тада није било енормно дебелих људи, није било нервозних људи. Значи, они су имало потпуни склад са својим животом.” Овим речима посетиоци су подсећени да је правилна и умерена исхрана неопходна да бисмо живели срећан и здрав живот. Потребно је само да се вратимо својим коренима и уносимо природне домаће намирнице уместо разних прерађевина, па ће тако и наше тело бити природније и опуштеније.

”То је та истина. Морал, част, поштење, памет, све је то било повезано. Физиологија је повезана са нашим духом. Човек који научи да се уздржава, суздржава, који научи да буде захвалан, тај човек у свом животу постаје и срећан.”, закључила је госпођа Јандрлић после предавања.

13063313_1709116562696170_8401961034052398817_o