Kрстовданско- Богојављенско пливање за часни крст 2022. подно Београдске тврђаве. Сви за Крст и Крст за Све! Повратак витешкој Србију! (ФОТО + ВИДЕО)

Kрстовданско- Богојављенско пливање за часни крст 2022. подно Београдске тврђаве. Сви за Крст и Крст за Све! Повратак витешкој Србију! (ФОТО + ВИДЕО)

18.01.2022.

У суботу 18.јануара Српска Православна Црква прославила је празник Крстовдан, који представља успомену на Исусово крштење на реци Јордан. Кум Господњи је Свети Јован Крститељ, чији празник славимо два дана након Крстовдана, а само један после Богојављења. Такође овај празник слави и прве хришћане који су веру примили на самом почетку хришћанске историје. Христова мисија на земљи започиње отварањем неба након Христовог крштења уз глас Бога Оца који рече да је Исус његов син, коме је у том тренутку Свети Дух слетео на раме у обличју голуба.

У част овим великим хришћанским празницима Краљевски Ред Витезова  организује “Витешко Крстовданско – Богојављенско пливање за часни крст” у подножју Београдске тврђаве, под покровитељством Принцезе Линде Карађорђевић.  Ову традицију је званично обновио први пут после другог светског рата, пре тачно 23.године са тадашњим саборцима, један од оснивача Краљевског Реда Витезова, председник  Хаџи Зоран Душанов Мрђеновић.

Манифестација је започета светом литургијом и освештавањем воде у цркви Ружици, а настављена је литијом од капеле свете Петке на Калемегдану па све до ушћа Саве у Дунав, на месту средњовековне српске луке из времена  Деспота Стефана Лазаревића, својеврсним средиштем Европе.

Литија је сабрала витезове ,племкиње, жандармерију, полицијску бригаду, припаднике антитерористичких јединица САЈ, председника ГО Стари Град, Весну Влатковић из ЈП Београдска Тврђава, пливаче за часни крст, народ и све пријатеље Краљевског витешког реда и ове племените витешке манифестације. На челу су носили средњевековни крст припадници МУП-а у свечаним униформама,  бригаде полиције, САЈ-а и жандармерије.

За крстом су потом скочили у реку  50 витешких пливача, на челу са једанаестогодишњем витезом Немањом, у пратњи лепе Ангелине, једине храбре витезице. Крст је симболично од њих био удаљен 33 метара.

У амфитеатру испод Београдске тврђаве, испред ресторана БЕЛА ВИСТА – домаћина овогодишњег витешког пливања, одигран је културно-уметнички програм. Конферансије, племкиња Анђелка Мицић, најављивала је посебне учеснике; оперског солисту Славка Николића и хорски ансамбл “Огрлица од бисера”. Осим надарених уметника свим присутнима су се обратио члан Већа Градске Општине Стари Град задужен за спорт, ПР ЈП “Београдска Тврђава” госпођа Влатковић, представници жандармерије, полицијске бригаде, речне полиције, САЈ-а, и председник Краљевског Реда Витезова.

Пошто су сви пливачи обавили здравствени преглед у раним јутарњим сатима, пливање је могло да почне.  Док су медији спремно стајали на својим местима са публиком и осталим учесницима, знак “У име Бога, сад! ” означио је почетак витешког пливања, који представља братски, часни и витешки чин, а не надметање, или класично такмичење.

Подсећамо да је пливање које организује Краљевски Ред Витезова добило благослов Патријарха Иринеја 2016. Године да представи истински дух православља и Витештва, не дух егоизма и пролазних вредности, које се данас све чешће неприметно провлачи.

На овом пливању су учествовали они који су постили Божићни пост и они који схватају да такмичењу на овом догађају нема места. Смисао и циљ овог духовног и витешког празника  је  да  представи младима који нас гледају и целокупној јавности,  дух саборности и љубави у Господу:  ЗАЈЕДНО се плива и сви ЗАЈЕДНО износе крст из воде, срцем и телом.

Организација Краљевског Реда Витезова под покровитељством принцезе Линде Карађорђевић, захваљује свима који су омогућили да овај дан буде посебан,како за учеснике тако и за присутне.

Први следећи велики догађај на коме Вас очекујемо биће спектакуларни “Витез Фест 2022” који ће се одржати на најрадосније дечије празнике Врбицу и Цвети, од 11. до 17.04.2022!

БОГ СЕ ЈАВИ – ВАИСТИНУ СЕ ЈАВИ +

ПР тим Краљевског  Реда Витезова

Галерија слика:

ГАЛЕРИЈА

Медији:

Informer

РТС-ЈУТАРЊИ ПРОГРАМ

ТВ Спутњик

24 САТА

АГРО ТВ